Oproep deelname QVS database
Woensdag 22 september gaat de QVS database en jaarlijkse check-up van start. Alle patiënten die bij Q-support staan geregistreerd, ontvangen een online vragenlijst. De resultaten worden opgeslagen in de QVS…
Aanbieden onderzoeksagenda Q-koorts
Het belang van onderzoek naar Q-koorts is groot. Vele jaren na de uitbraak in Nederland kampen nog steeds veel mensen met langdurige klachten. Er is veel onderzoek gedaan maar veel raadselen moeten nog ontsluierd worden. Het belang van onderzoek wordt bevestigd door de recente uitbraak van COVID-19 en nieuwe zoönosen die op de loer liggen.
Verslag studie Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) bij jongeren en jongvolwassenen
Lees hier het eerste verslag van het WKZ over het onderzoek naar jongeren met QVS.
Q-kringen weer van start!
We gaan weer van start met de Q-kringen. Een aantal Q-kringen heeft de komende weken al een bijeenkomst gepland: 12 juli – Q-kring Oss 20 juli – Q-kring Helmond 20…
Antistoffen tegen Q-koortsbacterie hebben geen relatie met sterfte of ziektebeloop
UMC Utrecht heeft, onder leiding van dr. Jan Jelrik Oosterheert, onderzoek gedaan naar de voorspellende waarde van IgG-antilichamen voor de diagnose chronische Q-koorts. Uit het onderzoek blijkt dat de aanwezigheid…
RIVM onderzoekt 1200 Brabanders: zoektocht naar relatie tussen Q-koorts en corona
Gezondheidsinstituut RIVM start onderzoek naar de mogelijke relatie tussen Q-koorts en corona. Zo’n 1200 Brabanders krijgen vandaag een brief met het verzoek om mee te doen. Lees hier het volledige…
Virtuele Q-tour 21 november: kijk de uitzending terug
Op zaterdag 21 november 2020 was de virtuele Q-tour met het thema Leefstijl. Te gast was Jacqui van Kemenade. Ze is huisarts en auteur van het boek ‘Leefstijl op recept’. Daarnaast gingen…
Goedkeuring pilotstudie FISH test
Zowel Q-support als Q-uestion hebben gedurende langere tijd veel signalen gekregen dat patiënten het van belang vinden om de werking van de FISH test (Fluorescence In Situ Hybridization) beter te bestuderen. Om die reden heeft Q-support in overleg met Q-uestion besloten een pilotstudie te financieren naar de FISH test. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Innatoss en inmiddels heeft de Medisch Ethische Commissie (METC) toestemming gegeven om te starten. Het is nog onduidelijk wanneer de pilotstudie kan beginnen.
De start van dit onderzoek is mede afhankelijk van ruimte in de onderzoekslaboratoria. Die ruimte wordt sterk bepaald door de ontwikkelingen in de coronacrisis. Wanneer de situatie stabiel blijft zou een start in november mogelijk zijn, maar daar kan pas op dat moment duidelijkheid over worden gegeven. Het is daardoor eveneens onduidelijk wanneer de resultaten van dit onderzoek beschikbaar komen.