Deelnemers gezocht voor onderzoek Q-koortsvaccin

Een nieuw en effectief Q-koortsvaccin zonder nare bijwerkingen, dat is het doel van het onderzoeksproject Q-VaxCelerate, gefinancierd door de Amerikaanse ministerie van defensie. Sinds 2015 werken een aantal Amerikaanse partners en het Nederlandse laboratorium Innatoss uit Oss hieraan. Voor dit onderzoek worden mensen gezocht die in 2011 gevaccineerd zijn tegen Q-koorts.

Het onderzoek

Een belangrijk onderdeel van dit project is het begrijpen van de afweerreactie tegen de Q-koortsbacterie (Coxiella). De hulp van vrijwilligers die tijdens de Q-koortsepidemie blootgesteld zijn aan de bacterie, is hierbij onmisbaar. Een eerste groep mensen, met name uit het Brabantse Herpen, heeft hiervoor al bloed gedoneerd. Bij Innatoss is onderzocht welke stukjes van de Q-koorts bacterie door het menselijke afweersysteem herkend worden. Deze stukjes zijn dus een mogelijk ingrediënt van het vaccin.

Vrijwilligers gezocht voor de volgende fase

De resultaten tot nu toe zijn veelbelovend. Ze laten zien dat na natuurlijke blootstelling aan de bacterie veel stukjes van de Q-koortsbacterie een langdurig immuunrespons geven. Om te weten of deze stukjes bacterie geschikt zijn voor een effectief vaccin, wordt gekeken of deze respons ook optreedt in mensen die met een bestaand Q-koortsvaccin ingeënt zijn. Daar worden nu vrijwilligers voor gezocht. Innatoss is op zoek naar mensen uit de risicogroep met hart- en vaatproblemen, die in 2011 gevaccineerd zijn tegen Q-koorts in de vaccinatiecampagne van het RIVM en de GGD.

Voor dit onderzoek wordt van de deelnemers een aantal keer bloed afgenomen, om hun afweerreactie in het lab in beeld te brengen.

Wilt u bijdragen aan dit onderzoek na een effectief Q-koortsvaccin, of wilt u meer informatie, dan kunt u contact met Innatoss opnemen via 0412-700507 of via qkoortsvaccin@innatoss.com. Dr. Anja Scholzen (hoofdonderzoeker) en Dr. Anja Garritsen (projectcoördinator) staan u graag te woord.

Op de website van Innatoss kunt u meer informatie over het Q-koorts vaccin onderzoek vinden.