Een deel van de patiënten houdt na acute Q-koorts langdurig klachten van vermoeidheid. Dan is er zeer waarschijnlijk sprake van het Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Vaak gaat de vermoeidheid samen met een scala aan andere klachten zoals (er zijn er meer):
- Nachtzweten
- Pijn op de borst
- Kortademigheid (bij inspanning)
- Hoesten
- Terugkerende verkoudheid
- Misselijkheid
- Maag- en darmklachten
- Vergrote of pijnlijke lymfeklieren
- Spier- en gewrichtspijn
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Wazig zien
- Lichtintolerantie
- Geheugenproblemen
- Concentratieverlies
- Slaapproblemen
- Prikkelbaarheid
- Libidoverlies
- Alcoholintolerantie
Bij QVS is geen levende Q-koortsbacterie aantoonbaar, maar het immuunsysteem blijkt overactief te zijn. Dit overactieve immuunsysteem veroorzaakt waarschijnlijk de aanhoudende griepachtige klachten en een negatieve energiebalans. Tot op dit moment is onvoldoende bekend om te kunnen vaststellen of mensen kunnen genezen. Was aanvankelijk de gedachte dat mensen met QVS zich na 1 of 2 jaar beter zouden gaan voelen, die periode is steeds langer geworden. Inmiddels is duidelijk dat zelfs na 10 jaar mensen niet zijn genezen, maar klachten houden die zelfs verergeren. In Nederland zijn volgens cijfers van Sanquin 4000 QVS-patiënten waarvan 1200 met klachten van langer dan 3 jaar.
De klachten die voorkomen bij QVS hebben vaak ernstige gevolgen voor de kwaliteit van leven, dagelijkse activiteiten en werk. Het is nog niet duidelijk of hier een effectieve behandeling voor bestaat. In het Radboudumc wordt aan patiënten cognitieve gedragstherapie geboden. Onderzoek heeft aangetoond dat dit helpend kan zijn.