1.11. Regelmogelijkheden en aanpassingen op het werk

1.11. Regelmogelijkheden en aanpassingen op het werk

Als het werk u te zwaar valt, is het niet altijd nodig dat u zich ziekmeldt. Met een kleine aanpassing kunnen veel mensen hun werk blijven doen. Soms is er meer nodig dan een kleine aanpassing. Wacht niet af tot uw werkgever of leidinggevende met ideeën komt. Onderneem zelf actie. Kijk wat ú nodig heeft om prettig te werken en bespreek dit met uw bedrijfsarts en werkgever / leidinggevende. Uw werkgever / leidinggevende heeft er tenslotte ook belang bij dat u prettig en goed uw werk kunt doen. Want gemotiveerde werknemers verzuimen minder, zijn vaak  productiever en zorgen voor een goede sfeer.

  • Zoek naar regelmogelijkheden in uw werk. Regelmogelijkheden kunnen zijn: hulpmiddelen bij het tillen van zware lasten, een aangepaste stoel, regelmatig kunnen pauzeren, aanpassen van de werkhouding en het werktempo kunnen aanpassen.
  • Kom met een voorstel richting uw werkgever / leidinggevende welke regelmogelijkheden of oplossing u kunnen helpen. Het kweekt vaak sympathie als u met een plan komt en het biedt de mogelijkheid om een samenwerking aan te gaan.
  • Breng daarbij zo concreet mogelijk in kaart wat u precies nodig heeft, waar of hoe u dat kunt krijgen, hoeveel het kost, wie het zou kunnen betalen en hoe lang de aanvraag duurt.
  • Plan meerdere functioneringsgesprekken per jaar in plaats van één keer per jaar een gesprek. Als er iets speelt dat niet kan wachten tot het functioneringsgesprek maak dan eerder een afspraak.

Ga naar:
1.1. Inleiding
1.2. Belasting en belastbaarheid
1.3. Werk-privé balans
1.4. Energievreters en energiegevers
1.5. Energieverdeling
1.6. Stellen van grenzen
1.7. Acceptatie
1.8. Waar loopt u tegenaan op het werk?
1.9. Werkwensen
1.10. Denken in mogelijkheden
1.11. Regelmogelijkheden en aanpassingen op het werk
1.12. Werkaanpassingen op maat
1.13. Openheid op het werk
1.14. Omgaan met onbegrip
1.15. Algemene aandachtspunten bij gesprekken
1.16. Contact met bedrijfsarts
1.17. Regelgeving