4.2. Re-integratie met een WIA-uitkering

4.2. Re-integratie met een WIA-uitkering

U krijgt een WGA-uitkering omdat u uw oude loon niet meer kunt verdienen. Veel mensen kunnen na een periode met de juiste hulp en re-integratie gelukkig weer meer gaan verdienen. Daarom kunt u bij UWV ondersteuning krijgen bij uw re-integratie. Hierover maakt u afspraken met de arbeidsdeskundige van UWV.

Als u een WGA uitkering ontvangt moet u meewerken aan uw re-integratie om zo snel mogelijk weer (meer) aan het werk te gaan. Dit kan ander werk zijn dan het werk dat u eerst deed. U maakt afspraken met de arbeidsdeskundige van UWV over uw re-integratie. De afspraken die u samen maakt staan in uw werkplan. U moet zich aan deze afspraken houden. Als u een IVA-uitkering krijgt is de kans klein is dat u weer aan het werk kunt gaan en is er geen re-integratieverplichting.

  • Meer informatie over re-integreren met een WIA-uitkering vindt u op de website van UWV.
  • Meer informatie over de WIA-beoordeling treft u aan in deel 3 van de Werkwijzer ‘WIA beoordeling’.
  • Als u een WIA-uitkering heeft en uw gezondheid verbetert of verslechtert, kan dat invloed hebben op uw mogelijkheden om te werken. U bent daarom verplicht dit altijd aan UWV door te geven.
  • Is scholing noodzakelijk om ander werk te vinden? Dan betaalt mogelijk UWV uw opleiding. U moet er natuurlijk alles aan doen om de opleiding goed af te ronden. Als u toestemming krijgt voor scholing en deze is noodzakelijk, kunt u bij UWV een tijdelijke vrijstelling aanvragen voor uw sollicitatieplicht.
  • Filmpje over re-integreren tijdens de WIA-uitkering.
  • In deel 1 van de Werkwijzer ‘Aan het werk met moeite’ vindt u meer informatie over het in kaart brengen van uw beperkingen, mogelijk en wensen op het werk. Met het ICF profiel kunt u ook uw situatie in beeld brengen. In aanvulling van dit deel van de Werkwijzer is een apart ICF profiel ontwikkeld.

Ga naar:
4.1. Inleiding
4.2. Re-integratie met een WIA-uitkering
4.3. Re-integratie zonder WIA-uitkering
4.4. Solliciteren
4.5. Het sollicitatiegesprek
4.6. Solliciteren met een WIA-uitkering
4.7. Eigen bedrijf starten