Ziekenhuis wil Q-koortskinderen behandelen: ‘Ik heb gehuild toen ik het hoorde’

Dankzij de 100.000 euro van de provincie Brabant kunnen kinderen met Q-koorts bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht terecht. De artsen van dat hospitaal willen beginnen met het zien en behandelen van de kinderen.

Daarnaast willen zij een eerste onderzoeksopzet schrijven. Dat meldt de stichting Q-support die 100.000 euro van de provincie ontvangt om het onderzoek te bekostigen. Provinciale Staten stemmen vrijdagavond over een amendement om het geld vrij te maken, maar alle partijen hebben zich er al achter geschaard.

Alfons Olde Loohuis, medisch adviseur bij Q-support spreekt van een ‘mooi begin’, maar onderstreept dat er nog veel meer geld nodig is om goed wetenschappelijk onderzoek te doen. “Dan moet je toch denken aan nog eens 400.000 euro. Over kinderen met Q-koorts is nog erg weinig bekend. Lang is zelfs aangenomen dat kinderen geen langdurige klachten over konden houden aan een besmetting met Q-koorts.”

Crowdfunding
Het initiatief om onderzoek voor Q-koortskinderen van de grond te krijgen komt van Angela van der Pluijm uit Hank, moeder van het 7-jarige patiëntje Emma, en Carla van Mook, zelf ook Q-koortspatiënt. Zij startten een crowdfundingsactie. “Ik moest huilen toen ik hoorde dat de kinderen nu een plek hebben waar ze naar toe kunnen”, zegt Van Mook. Voor zover bekend zijn er 17 jonge Q-koortspatiënten (van 7 tot en met 21 jaar). ,,Zij kunnen nu in elk geval worden gemonitord.” Maar ook Van Mook benadrukt dat er meer geld nodig is om uitgebreid onderzoek te kunnen doen. “Ik hoop vanuit het diepste van mijn hart dat deze kinderen ooit wél beter worden.” De crowdfunding gaat dan ook door, laat ze weten. Ook wil ze vier andere provincies waar zeker Q-koortskinderen wonen (Utrecht, Gelderland, Limburg en Friesland) oproepen het Brabantse voorbeeld te volgen.

(Bron: https://www.bd.nl/brabant/ziekenhuis-wil-q-koortskinderen-behandelen-ik-heb-gehuild-toen-ik-het-hoorde~a7665c04/)